vrijdag 18 november 2022

Bezoek Red Star Line museum

 


Vandaag maakten we met onze zesdeklassers een toeristische uitstap naar Antwerpen om er een bezoek te brengen aan het Red Star Line museum naar aanleiding van onze lessen over migratie. We fietsten eerst in groep richting Duffel station waar we dan de trein namen naar Antwerpen-Centraal.









In de klas maakten we vooraf reeds kennis met Ita ( een landverhuizer ) aan de hand van onderstaande brief :

Klaar voor vertrek

Eenmaal in het museum werden we in 2 groepen verdeeld. Als eerste beluisterden we de brief die Ita van haar vader mocht ontvangen na vele jaren wachten. Hij had in Amerika voldoende gespaard en tickets gekocht voor heel het gezin. Samen met haar vertrokken we mee op reis als jonge landverhuizers. 



Net als Ita kregen ook wij allemaal ons eigen ticket en een koffer. Hier moesten we 3 zaken insteken die we echt wilden meenemen. Mmm... niet gemakkelijk 🤔.






De treinreis

Nu we onze tickets hadden en onze koffers gemaakt waren, konden we met de trein richting Antwerpen vertrekken. Het werd een erg lange, oncomfortabele reis. Sommigen moesten zelfs rechtstaan.
 


En dan was het tijd voor de pascontrole? Wie had zijn paspoort meegenomen in zijn koffertje? Oei, niemand! Gelukkigen hadden sommigen geld mee en kon de controleur omgekocht worden. Maar wat met de kinderen zonder geld? Die smokkelden we mee langs de bewakers. Spannend ...


Aankomst en verblijf in Antwerpen

In Antwerpen moesten we nu op zoek naar een hotel om enkele dagen te verblijven. Te voet met onze koffers gingen we op pad.



Ook wij maakten vandaag dezelfde wandeling als de landverhuizers van het station naar de Red Star Line. We duidden de weg even aan op de grote kaart.



Douches en ontsmetting

Voor de derde klasse passagiers aan boord mochten, moesten ze eerst een uur onder de douche en ondertussen werden hun kleren ontsmet. We namen een kijkje in zo een douche en zagen ook een ontsmettingsmachine.




Het doktersbezoek

En dan was het tijd voor het doktersbezoek. Dit bepaalde of je naar Amerika mocht vertrekken. Zo was de besmettelijke oogziekte Trachoom een veel voorkomende reden waarom iemand niet mocht vertrekken. We ondergingen allemaal een paar testjes en moesten heel wat vragen beantwoorden.


Overtocht in derde klasse

En dan mochten we eindelijk aan boord. We namen een kijkje op het dek van de eerste klasse passagiers en ook bij derde klasse. Wat een verschil!






Aankomst in Amerika

Eenmaal aangekomen op Ellis Island moesten alle landverhuizers weer strenge controles ondergaan ( testen / medisch onderzoek, ... ). Wie niet voldeed werd gewoon terug gestuurd. Zo ook Ita.




Bezoekje aan het Mas

Na ons bezoek aan het Red Star Line museum trokken we naar het MAS waar we ook onze lunch opaten.










Onze stadsgidsen in actie







Volgende week volgen er nog meer foto's van meester Ludo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten