maandag 5 juni 2023

Bezoek PIME - Moord in de poel

Vanmorgen werden we, na een heerlijk fietstochtje, in Lier opgewacht door commissaris Frank Frank die ons onmiddellijk meenam naar een poel waar een ( mogelijke ) moord gepleegd was. We maakten dus met andere woorden kennis met de plaats delict. 


Daarna werden we uitgenodigd door de commissaris om uit te zoeken welk waterdier er vermoord werd en door wie het werd opgegeten. Om mee te kunnen speuren, moesten we wel eerst opgeleid worden tot echte onderzoekers. We maakten kennis met 14 dieren die in en rond de poel leven aan de hand van robotfoto's.





En na de nodige theorie was het dan tijd voor het echte speurwerk. We werden verdeeld in groepjes en elk groepje moest 1 aspect van de moord oplossen met behulp van een draaiboek en onderzoeksmateriaal. 

Volgende groepsopdrachten kwamen aan bod :

Uittekenen van de omgeving van de poel en dierensporen zoeken rond de poel.



Helderheid, geur, zuurtegraad, diepte en watertemperatuur van het poelwater bepalen.


Water scheppen en kriebelbeesten in de poel op naam brengen met een zoekkaart.





Een reeks kenmerken linken aan de 4 mogelijke slachtoffers. 






Een voedselweb opbouwen aan de hand van de paspoorten van alle dieren ( wie eet wie? )



Aan het einde van het spel kwamen we met alle groepjes samen om het volledige onderzoeksdossier samen te stellen. De dossierbladen werden overlopen en de dader en het slachtoffer bekendgemaakt.
En zo hebben we al spelend super veel bijgeleerd over de biotoop : de poel!







Op het einde mochten we nog even vrij diertjes scheppen in de poel.








's Middags aten we onze boterhammen op onder een stralend zonnetje op het prachtige terras waarna we dan terug richting school vertrokken met de fiets.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten