dinsdag 20 september 2022

Kazerne Dossin Mechelen - het verhaal van Simon

Vandaag fietsten we naar Mechelen om er een bezoek te brengen aan kazerne Dossin. Deze uitstap was een voorbereiding op een taal- en WO-thema over de tweede wereldoorlog dat binnenkort op onze planning staat.


We bezochten het museum in 2 groepen. Eerst verzamelden we per klas in een zaaltje waar we aan de hand van voorwerpen even opfristen wat we nog wisten van Simons leefwereld.









Daarna gingen we buiten op zoek naar symbolen en brachten ook een bezoek aan de kazerne zelf . Van hieruit werden tijdens WOII 25.490 Joden en 353 Roma gedeporteerd. De meesten van hen keerden nooit terug. 





We namen ook een kijkje in 'het memoriaal' in het oude kazernegebouw. 

In de eerste kamer zagen we aan de hand van foto's en videobeelden hoe zorgeloos het Joodse leven er voor de oorlog uitzag.


In de tweede kamer vernamen we hoe de Joodse bevolking vanaf 1942 werd opgepakt en hoe hun identiteit werd afgenomen. 







In de kelderruimte galmden de namen van de slachtoffers door de kamer. 
Hier werden we toch even stil van.




We namen ook een kijkje in de kinderkamer waar de portretten hangen van alle kinderen die vanuit de Dossinkazerne werden gedeporteerd. 



Tenslotte was het tijd voor een bezoek aan het museum zelf. 
We hielden eerst even halt bij de enorme fotowand. Van de kelderverdieping tot en met de derde verdieping zie je fotoportretten van de slachtoffers die gedeporteerd werden vanuit de Dossinkazerne. 





De muur is nog niet volledig. Jaarlijks worden er nog nieuwe portretten op de wand bevestigd. We mochten even voelen en zochten ook met de zoekmachine de familie van Simon op.




Verder kwamen we aan de hand van voorwerpen  die we meekregen in zakjes, heel wat meer te weten over het leven van Simon en zijn familie voor, tijdens en na de tweede wereldoorlog.













Afronden deden we ons bezoek met een korte opdracht die het verhaal van Simon actualiseerde (vluchtelingen, kinderrechten en uitsluiting).




Het werd een zeer leerrijke voormiddag! 
Bedankt ook aan Ludo, Marleen en Elien om de fietstocht mee te begeleiden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten